Θέση των αρθρώσεων των ισχίων και των γονάτων.

Καθίστε στην καρέκλα σας

Αρχίστε την αναζήτηση της σωστής θέσης από τη θέση του κατώτερου σώματός σας. Οι αρθρώσεις των γονάτων και των ισχίων σας πρέπει να σχηματίζουν γωνία 90ο. Αν η καρέκλα σας το επιτρέπει, και αν χρειάζεται, προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας σας έτσι ώστε οι αρθρώσεις σας να έχουν τη σωστή γωνία. Τα πέλματά σας πρέπει να είναι επίπεδα στο πάτωμα. Αν τα πέλματά σας δεν φτάνουν στο πάτωμα, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα υποπόδιο ή τοποθετήστε ένα βιβλίο από κάτω.

 

Καθίστε πάνω στα ισχιακά κυρτώματα

Κατά τη διάρκεια της καθιστής θέσης, το βάρος του σώματος μεταφέρεται από την λεκάνη στην καρέκλα. Στο κάτω μέρος της λεκάνης υπάρχουν δύο οζώδη οστά που ονομάζονται ισχιακά κυρτώματα. Παρατηρήστε αν το βάρος μεταφέρεται στην καρέκλα σας μπροστά από τα ισχιακά κυρτώματα, πίσω από αυτά, ή αν είναι ακριβώς στην κορυφή τους. Αν το βάρος σας είναι μπροστά, το κάτω μέρος της πλάτης σας ίσως είναι κυρτό, κάτι που μπορεί να περιορίζει τους μύες. Αν είναι πίσω, πιθανόν να βουλιάζετε/ καμπουριάζετε. Η κάμψη αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πίεση ή τραυματισμό μεσοσπονδύλιου δίσκου.

 

Διατηρήστε τις καμπύλες σας

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια μικρή καμπύλη χαμηλά στην πλάτη μας. Τα σπονδυλικά κυρτώματα βοηθούν να διατηρήσουμε ορθή θέση. Πρέπει να μπορείτε να ολισθαίνετε το χέρι σας στο χώρο ανάμεσα στην μέση σας και στην πλάτη της καρέκλας. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν υπάρχει μεγάλο κύρτωμα στη μέση μας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκή τάση ή σπασμό. Αν έχετε αυξημένη λόρδωση, προσπαθήστε να επιτρέψετε στη λεκάνη σας να είναι σε μια ουδέτερη θέση έτσι ώστε να είναι ακριβώς πάνω στα ισχιακά κυρτώματα. Αν βουλιάζετε/ γλιστράτε, ίσως επωφεληθείτε από ένα μαξιλάρι για την οσφύ. Ένα ρολό για την οσφύ τοποθετημένο ανάμεσα στη μέση σας και στην πλάτη της καρέκλας μπορεί να υποστηρίξει το φυσιολογικό σας κύρτωμα, αν οι μύες σας είναι αδύναμοι ή κουρασμένοι.

 

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή

Ο κύριος αναπνευστικός μυς είναι το διάφραγμα. Όταν εισπνέετε αυτό κινείται προς τα κάτω στον κορμό δίνοντας χώρο στους πνεύμονες για να διασταλούν από τον αέρα. Επειδή το διάφραγμα κινείται κάθετα και βοηθά στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, παίζει επίσης ρόλο στην ορθή θέση. Μια αναπνευστική τεχνική γνωστή ως διαφραγματική αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιείτε αυτό τον μυ για να επωφεληθείτε. Επιτρέπει είσοδο του αέρα μέχρι κάτω στον κορμό και όχι συσσώρευση του στην θωρακική περιοχή.

 

Ελέγξτε τους ώμους σας

Είναι σε ευθεία με τα αυτιά σας; Πονάνε οι τραπεζοειδής μύες σας; Οι περισσότεροι άνθρωποι απαντούν με αυτόματη τάση των ώμων προς τα πάνω. Αφήστε τους ώμους σας να χαλαρώσουν και να πέσουν. Τοποθετώντας τις ωμοπλάτες σας χαμηλότερα μπορείτε να βοηθήσετε την υποστήριξη του κεφαλιού σας και του αυχένα σας και ίσως ακόμα να αποφύγετε ένα «πιάσιμο». Αν η ωμική σας ζώνη είναι μπροστά από τα ισχία σας, κινείστε τον κορμό σας προς τα πίσω. Οι ώμοι και τα ισχία πρέπει να έχουν μια νοητή γραμμή μεταξύ τους.

 

Εξασκείστε την καλή καθιστή θέση συχνά

Να θυμάστε, η καλή θέση είναι μια συνήθεια. Οι συνήθειες χρειάζονται χρόνο για να αποκτηθούν. Σιγουρευτείτε ότι εξασκείτε την τεχνική αυτή για σωστή θέση συχνά.

Κάποιες Επιπλέον Συμβουλές:

  • Ο τύπος της επιφάνειας που καθόμαστε κάνει τη διαφορά. Αν η καρέκλα σας έχει προστατευτική επένδυση, ίσως δεν μπορείτε να νιώσετε τα ισχιακά κυρτώματα όπως θα τα νιώθατε αν καθόσασταν σε κάτι σκληρό.
  • Να δουλεύετε σε καρέκλα που δεν έχει κλίση στο κάθισμα. Μια κλίση θα σας ενθάρρυνε να βυθίζεστε στο κάτω μέρος της πλάτης σας και θα σας δυσκόλευε να εκπληρώσετε μια καλή καθιστή θέση. Μια κλίση εισάγει μια γωνία στην θέση σας, η οποία ίσως παραποιεί τις οδηγίες.
  • Αν το κάθισμα σας δεν είναι επίπεδο, προσπαθήστε να καθίσετε κοντά στην άκρη. Η περιοχή γύρω από την άκρη της καρέκλας είναι συνήθως επίπεδη. Ακόμα πιο πιθανό είναι να έχει αρκετό χώρο για τα ισχιακά κυρτώματα. Το κάθισμα κοντά στην άκρη σας παρέχει μια ισορροπημένη, σταθερή βάση στην οποία προτείνεται να κάνετε  την περισσότερη καθιστική σας εργασία.