Κύφωση ή νόσος του Scheuermanns
Η χαρακτηριστική σφηνοειδής παραμόρφωση των σπονδύλων διαταράσσει τα κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης και κατ’ επέκταση την κινητικότητα του σώματος του παιδιού.
Τι είναι η κύφωση ή νόσος του Scheuermanns;
Η νόσος του Scheuermann είναι μια σημαντική ορθοπεδική διαταραχή με μεγάλο ενδιαφέρον επειδή είναι αρκετά επώδυνη κατά τις σχετικές οξείες φάσεις και γιατί συμβαίνει μια σημαντική διαταραχή του κορμού που μπορεί να επιδεινωθεί.
Υπάρχουν μερικά κριτήρια για την διάγνωση της και για τον ορισμό της κύφωσης μερικές παθολογικές αποκλίσεις. Όπως υπάρχει σε αντίθεση με την σκολίωση μια σημαντική πλευρική παρέκκλιση στο οβελιαίο επίπεδο. Η SCOLIOSIS RESEARCH SOCIETY έχει ορίσει το εύρος της κύφωσης στον αναπτυσσόμενο έφηβο από της 20ο έως της 40ο (lowe, 1990, Tribuw 1998).
Συνήθως η κύφωση βρίσκεται στην θωρακική περιοχή αλλά μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που να εξελιχθεί στη οσφυϊκή και θωρακοοσφυϊκή περιοχή.
Τα αίτια είναι άγνωστα για αυτήν την νόσο άλλα πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες σε αξονικό επίπεδο οι οποίες επιβαρύνουν την ανώριμη σπονδυλική στήλη μπορούν να επιβαρύνουν την μηχανική αιτία. Η οσφυϊκή κύφωση δηλαδή το να χαθεί η φυσιολογική οσφυϊκή λόρδωση έιναι γεγονός ότι θα επιδράσει στο παιδί και στην ενήλική ζωή θα αναπτύξει χρόνιους πόνους στην μέση (Glassman et al. 2005, Djurasovic and Glassman 2007).
Υποστηρίζεται ότι 1 έως 8% του πληθυσμού θα έχει πιθανότητες να αναπτύξει την νόσο του Scheuermann. Η πρώτη διάγνωση γίνεται στην ηλικία από 8-12 χρονών. Θα υπάρχει πόνος αλλά και σωματική παραμόρφωση. Οι κηδεμόνες συμβάλλουν για την αποφόρτιση του ασθενή με εγκάρσιες δυνάμεις … Η φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με τον κατάλληλο νάρθηκα φαίνεται ότι είναι η λύση για το πρόβλημα.
Φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κύφωση.
Η αρχική θεραπεία της κύφωσης παρουσιάζει αντιμετώπιση του πόνου . Οι ασκήσεις για υποστήριξη και ενδυνάμωση του κορμού ενθαρρύνονται. Γίνεται εκτίμηση εάν υπάρχει αυξημένη κάμψη του ισχίου.
Η κύφωση χαρακτηρίζεται διαφορετική στους έφηβους απ’ότι στους ενήλικες. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών και των μυών του ποδιού(ειδικότερα οπίσθιων μηριαίων) για την αποφύγει έντονων συσπάσεων.
Μερικοί ασθενείς θα πρέπει μαζί με το ειδικό ασκησιολόγιο για βελτίωση της στάσης να τοποθετούν ένα ειδικό κηδεμόνα στον κορμό τους.
- Διατάσεις στους θωρακικούς μύες.
- Ενεργητικά και παθητικά ανάταξη της θωρακικής κύφωσης μαζί με ασκήσεις των κάτω άκρων.
Επειδή η κύφωση αυτή μπορεί να επιφέρει μόνιμες παραμορφώσεις είναι πρέπον να γίνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με εξειδικευμένους παιδιατρικούς θεραπευτές.
- Αποκλίσεις στην οφθαλμοκίνηση και διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος.
- Αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού της κίνησης
- Αναπτυξιακή καθυστέρηση
- Αυτισμός
- Γενετικά σύνδρομα
- Δισχιδής ράχη
- Δυσπλασία ισχίου – Nόσος των Legg – Calve – Perthes
- Εγκεφαλική παράλυση
- Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
- Κύφωση ή νόσος του Scheuermanns
- Λόρδωση
- Νεανική αρθρίτιδα
- Νευρομυική δυστροφία
- Πάρεση βραχιόνιου πλέγματος (Erb’s Palsy)
- Πλαγιοκεφαλία
- Πόνοι λόγω ανάπτυξης
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Προβλήματα βάδισης
- Πρώιμη παρέμβαση
- Ραιβοιπποποδία
- Ραιβόκρανο
- Σκολίωση
- Σπονδυλολίσθηση – Σπονδυλόλυση
- Σύνδρομο DOWN
- Σύνδρομο υπερκινητικότητας
- Υδροκέφαλος