Δισχιδής ράχη

Τι είναι η δισχιδής ράχη;

Με τον όρο δισχιδής ράχη εννοούμε την επιβλαβή ανάπτυξη της Σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος που συμβαίνει ενδομήτρια. Δεν είναι απόλυτα γνωστό ποια αιτία προκαλεί τη δισχιδή ράχη, αλλά κληρονομικοί και γενικότεροι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν.  Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη Β και το φυλλικό οξύ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.

Τα χαρακτηριστικά της δισχιδούς ράχης ποικίλουν. Συνήθως τα μικρά οστά (σπόνδυλοι) τα οποία απαρτίζουν την σπονδυλική στήλη δεν έχουν σχηματιστεί πλήρως και μπορεί να έχουν «κενά» ανάμεσά τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι μπορεί να λείπουν, εκθέτοντας τον  νωτιαίο μυελό. Στις περισσότερες περιπτώσεις με δισχιδή ράχη, η ατέλεια της σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στην βάση της. Η σοβαρότητα της ατέλειας αυτής μπορεί να ποικίλλει. Η Δισχιδής ράχη έχει τρεις κατηγορίες:

Λανθάνουσα δισχιδής ράχη

Η πιο συνηθισμένη και η λιγότερη σοβαρή κατηγορία η οποία συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία.

Μηνιγγοκήλη

Σε αυτήν την κατηγορία οι σπόνδυλοί δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, παρόλα αυτά οι προστατευτικές μεμβράνες του νωτιαίου μυελού σπρώχνονται προς τα έξω. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και χειρουργικά.

Μυελλομηνιγγοκήλη

Είναι η πιο σοβαρή μορφή της δισχιδούς ράχης  όπου η σπονδυλική στήλη παραμένει ανοιχτή προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στις μεμβράνες και τον νωτιαίο μυελό δημιουργώντας ένα σακίδιο με αυτόν  που μπορεί και να καλύπτεται από δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρχει εκτενής βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Ποιες ειναι οι επιδράσεις της δισχιδούς ράχης;

Οι επιδράσεις της δισχιδούς ράχης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την μορφή, την τοποθεσία και το σύνολο της βλάβης των νεύρων στον νωτιαίο μυελό. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία της δισχιδούς ράχης, επειδή ο ιστός νεύρων δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να επισκευαστεί. Ποιες είναι οι επιδράσεις σε κάποιον που έχει δισχιδή ράχη :

Μερική ή ολική παράλυση μέρους του σώματος κάτω από το επίπεδο του νωτιαίου μυελού που είναι προσβεβλημένο. Οι δεξιότητες της αδρής κινητικότητας όπως κάθισμα, όρθια θέση και το περπάτημα επηρεάζονται.

 • Διαφορετική από το φυσιολογικό αισθητικότητα.
 • Διαφορετικό από το φυσιολογικό έλεγχο της ούρησης και αφόδευσης.
 • Υδροκεφαλία(υπερβολικό  υγρό στον εγκέφαλο ).
 • Δευτερογενής επιδράσεις του  αλλαγμένου μυϊκού   ελέγχου που επιδρά στο μυοσκελετικό σύστημα (μπορεί να οδηγήσει σε εξαρθρωμένες αρθρώσεις, σκολίωση κλπ.).

Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση;

Οι επιδράσεις της δισχιδούς ράχης μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργικότητα του παιδιού. Θα πρέπει να αρχίσει όσο γίνεται πιο σύντομα φυσικοθεραπεία ώστε να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής π.χ. να  ουρεί χωρίς βοήθεια ή να ανεβαίνει σκαλοπάτια. Η θεραπεία ποικίλει σύμφωνα με την σοβαρότητα της κατάστασης . Οι εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές μπορούν να παρέχουν βοήθεια η οποία θα περιλαμβάνει:

 • Μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας, όπως να ντύνεται μόνος του (αυτό περιλαμβάνει να μπορεί να εγερθεί και  να εκτελεί την μονοποδική στήριξη).
 • Ασκήσεις για να διατηρηθεί  και να βελτιωθεί το μήκος και η δύναμη των μυών.
 • Πρόληψη  και μείωση των προσδοκώμενων δευτερογενών επιδράσεων όπως οι σύγκαμψεις.
 • Συμβουλές για τις θέσεις και  τις στάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν.
 • Ασκήσεις για την βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού για την πρόληψη  των πτώσεων.
 • Φροντίδα για τα απαραίτητα ορθωτικά.
 • Συμβουλές για την χρήση του αναπηρικού αμαξιδίου.