Τι είναι υδροκέφαλος;

Υδροκέφαλος είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει μια συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο. Η λειτουργία του εγκέφαλου φυσιολογικά βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο του εγκεφαλονωτιαίου υγρού για προστασία , ενεργώντας σαν αντικραδασμικό  αλλά και μεταφορέας πρωτεϊνών. Όταν η ισορροπία διαταράσσεται ,τότε η πίεση στον εγκέφαλο αυξάνεται κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια επιβλαβή πίεση στους ιστούς του εγκεφάλου.

Τι προκαλεί το υδροκέφαλο;

Υδροκέφαλος μπορεί να είναι  μια εκ γενετής κατάσταση (γεννιέται με αυτήν την κατάσταση) ή επίκτητη (μετά την γέννηση) ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή αρρώστιας  όπως μηνιγγίτιδα, τραυματισμού στο κεφάλι ή καταστάσεις  όπως  δισχιδής ράχη.

Πως μπορεί να θεραπευτεί ο υδροκέφαλος;

Είναι σημαντικό να φέρουμε σε ισορροπία πρώτα τα φυσιολογικά επίπεδα του υγρού και την πίεση στον εγκέφαλο για να προλαμβάνουμε  ή να περιορίσουμε παραπάνω βλάβη σε ιστό του εγκεφάλου. Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργείο για να τοποθετηθεί βαλβίδα  η οποία επιτρέπει στο υγρό του εγκεφάλου να διοχετεύεται κάπου αλλού στο σώμα όπως η κοιλιακή περιοχή.

Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση;

Η παρατεταμένη πίεση στον εγκέφαλο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα των παιδιών τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την  φυσιολογική τους ανάπτυξη, την επίτευξη των ορόσημων , την ισορροπία , τον συντονισμό και την  κινητικότητα. Η ομάδα των ειδικευμένων θεραπευτών μπορεί να παρέχει θεραπεία στα φυσικά προβλήματα των παιδιών για να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις τους και την ποιότητα ζωής. Οι στόχοι της θεραπείας ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού αλλά  περιλαμβάνουν:

  • Επίτευξη των φυσιολογικών ορόσημων όπως η καθιστή θέση,  το μπουσούλισμα και η έγερση.
  • Μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας στην κινητικότητα,  όπως το να παίζει στην αυλή του σχολείου.
  • Ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού, όπως να ανεβαίνει σκαλοπάτια χωρίς βοήθεια.
  • Βελτίωση της αυτοπεποίθησης  και της ποιότητας ζωής.
  • Βελτίωση  της αντοχής.