Δυσπλασία ισχίου – Nόσος των Legg - Calve - Perthes

Τι είναι η δυσπλασία ισχίου;

Δυσπλασία  ισχίου είναι μια διαταραχή των παιδιών που επηρεάζει την άρθρωση του ισχίου όπου η παροχή αίματος στην κεφαλή του μηριαίου οστού είναι ανεπαρκής. Ως αποτέλεσμα το οστό γίνεται πιο μαλακό και μπορεί να επέλθει νέκρωση. Δεν υπάρχει ακριβής αιτία αν και μια θεωρία αναφέρει τις διαταραχές στην θρομβόλυση και άλλες το φλεβικό έμφρακτο. Με την πάροδο του χρόνου το σώμα αρχίζει να  αυτό-θεραπεύεται  και καινούργια αγγεία αίματος περικλείουν την περιοχή και το οστό με τα χρόνια σχηματίζει καινούργια κεφαλή του μηριαίου. Πιο συχνά εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών, αλλά μπορεί να προσβληθεί κάθε παιδί από 18 μηνών έως 18 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπλασίας του ισχίου;

Είναι μια επώδυνη πάθηση η οποία πλήττει κυρίως τα αγόρια. Ο πόνος μπορεί να επιδράσει και να επηρεάσει τα γενετικά όργανα και την περιοχή του ισχίου. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ότι το παιδί κουτσαίνει όταν περπατάει  το πόδι εμφανίζεται πιο κοντό με μυϊκή υπερτροφία στους μηριαίους μύες και ένα περιορισμένο εύρος κίνησης. Η διάγνωση συνήθως επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία της λεκάνης σε βατραχοειδή θέση  ή μαγνητική τομογραφία ή και ακόμα με το σπινθηρογράφημα οστών.

Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα διότι κάποια παιδιά κατά την ενηλικίωση θα αναπτύξουν αρθρίτιδα.

Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση;

Ο σκοπός της φυσικοθεραπείας για την δυσπλασία ισχίου είναι να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα και ανεξαρτησία ώστε να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα ζωής. Η θεραπεία περιλαμβάνει :

  • Συμβουλές για τα απαραίτητα βοηθήματα στήριξης κατά την βάδιση όπως βακτηρίες.
  • Ασκήσεις για την βελτίωση και επαναφορά του εύρους κίνησης και της μυϊκής ενδυνάμωσης.
  • Επανεκπαίδευση βάδισης για να βελτιώσουμε την κινητικότητα.
  • Συμβουλές για τον περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα τα αθλήματα σύγκρουσης.
  • Ασκήσεις για βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού κίνησης  όπως να ανεβαίνει σκαλοπάτια, να κατεβαίνει μια κατηφόρα στο δρόμο χωρίς να πέφτει.

Η ανάρρωση  από την δυσπλασία μπορεί να χρειαστεί πάνω από 2 χρόνια. Αν και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν  πλήρως , σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή απόκλιση με μόνιμα προβλήματα και σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο σε μελλοντικό στάδιο  όπως στην  ηλικία άνω των 50 χρονών για ολική αφαίρεση της κεφαλής του ισχίου.