Νεανική αρθρίτιδα
1 στα 1000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 χρόνων εμφανίζουν οίδημα στις αρθρώσεις λόγω φλεγμονής, με πόνο, αυξημένη θερμοκρασία και περιορισμό στο εύρος κίνησης των αρθρώσεων.
Τι είναι νεανική αρθρίτιδα ή νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα;
Η νεανικού τύπου αρθρίτιδα είναι το όνομα που έχει δοθεί για να περιγράψει την αρθρίτιδα που επηρεάζει τα παιδιά. Υπάρχουν διαφορετικού τύπου νεανικές αρθρίτιδες συμπεριλαμβανομένου της πολυαρθρίτιδας (5 ή περισσότερες αρθρώσεις προσβάλλονται), της ολιγαρθρίτιδας (4 ή λιγότερες αρθρώσεις προσβάλλονται), της συστηματικής έναρξης νεανικής αρθρίτιδας (προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα εκτός από τις αρθρώσεις), και της αρθρίτιδας σχετιζόμενης με ενεθεσίτιδα (αρθρίτιδα που περικλείει πόνο στους τένοντες των μυών). Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν στα παιδιά σε οποιαδήποτε στιγμή και μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή χρόνια αν και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν στην ενήλικη ζωή τους.
Είναι ο συχνότερος τύπος νεανικής αρθρίτιδας και ένα από τα πιο συχνά χρόνια παιδιατρικά νοσήματα. Η νόσος προσβάλλει περίπου κάθε χρόνο 14-20 ανά 100.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης από τα 16 έτη. Πρόκειται για νόσο που πρωτίστως εκδηλώνεται με φλεγμονή στον αρθρικό υμένα (μεμβράνη που περιβάλλει την άρθρωση) και κλινικά εμφανίζεται με διόγκωση, περιορισμό του εύρους κίνησης των προσβεβλημένων αρθρώσεων αυξημένη θερμοκρασία και πόνο. Τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν πάνω από 6 εβδομάδες, να αρχίζουν πριν την ηλικία των 16 ετών και να μην αποδίδονται σε άλλη αιτία. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως και δεν ελεγχθεί ικανοποιητικά μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στις αρθρώσεις και μειωμένη ανάπτυξη (μικρό ανάστημα).
Ποια είναι τα συμπτώματα της νεανικής αρθρίτιδας;
Τα συμπτώματα ίσως να ποικίλλουν σε κάθε παιδί και είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν τα εξής :
- Οιδηματώδης , κόκκινες και ζεστές αρθρώσεις.
- Ακαμψία στις αρθρώσεις ειδικά το πρωί.
- Επανεμφανιζόμενος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις .
- Κινήσεις στις αρθρώσεις που εκτελούνται με δυσκολία με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκτελούν με πολύ δυσκολία ακόμα και απλές λειτουργίες όπως το άνοιγμα μιας πόρτας ή το ανέβασμα μιας σκάλας.
- Σε συστημικές περιπτώσεις , εξανθήματα, πυρετός και πρησμένοι αδένες κυριαρχούν.
Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση;
Τα αποτελέσματα της νεανικής αρθρίτιδας μπορεί να έχουν μια σημαντική επίδραση στην ζωή του παιδιού και στις λειτουργικές ικανότητες του όπως να ανεβαίνει τις σκάλες του σπιτιού του. Ο έντονος πόνος και οι δύσκαμπτες αρθρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αδράνεια του παιδιού και μυϊκή αδυναμία και μπορεί να καταστήσουν το παιδί με διαταραχή στις ικανότητες του όπως στην γραφή ή στο να κάνει ποδήλατο και στη δυνατότητα ανάρρωσης.
Ο σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι :
- Να μειώσει τον πόνο.
- Να μειώσει το οίδημα.
- Να βελτιώσει το εύρος κίνησης.
- Να μειώσει την δυσκαμψία.
- Να βελτιώσει την μυϊκή δύναμη και το μήκος του μυός.
- Να βελτιώσει τις λειτουργικές ικανότητες όπως να περπατάει μέχρι το σχολείο το πρωί.
- Να έχει μεγαλύτερη αντοχή σε δραστηριότητες όπως να παίζει στην αυλή του σχολείου.
- Να βελτιώσει κινητικότηταπ.χ. να συμμετέχεισε ομαδικές δραστηριότητεςή αθλήματα (ποδόσφαιρο).
Οι εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές θα εκτιμήσουν και θα εφαρμόσουν την θεραπεία ακριβώς στα μέτρα των αναγκών του παιδιού σας. Η θεραπεία σχεδιάζεται για να επιφέρει την ανεξαρτησία στο παιδί και περιλαμβάνει:
- Συμβουλευτική για την αντιμετώπιση του πόνου.
- Ασκήσεις για να μειωθεί η μυϊκή δυσκαμψία.
- Ασκήσεις κινητικότητας για να βελτιωθεί το εύρος κίνησης.
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης.
- Ασκήσεις αντοχής.
- Συμβουλές για τα αθλήματα που μπορεί να παρακολουθεί το παιδί.
- Ειδικό ασκησιολόγιο για το σπίτι.
Οι εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές επιβλέπουν το φυσικό μέρος που περιλαμβάνει εκτέλεση σειράς ασκήσεων που αφορούν τις προσβεβλημένες αρθρώσεις (2-3 φορές την ημέρα) και χρήση ναρθήκων προς ελαχιστοποίηση κακώσεων. Το παιδί μαθαίνει να κάνει ασκήσεις στο νερό (μπάνιο, ντους) που το ανακουφίζουν από την πρωινή δυσκαμψία και τον πόνο όπως και ασκήσεις κινητικότητας το βράδυ ώστε να κοιμηθεί καλλίτερα και να ξυπνήσει λιγότερο δύσκαμπτο το πρωί. Επίσης, διδάσκουν ασκήσεις που αυξάνουν το μέγεθος, τη δύναμη και την αντοχή των μυών του παιδιού.
- Αποκλίσεις στην οφθαλμοκίνηση και διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος.
- Αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού της κίνησης
- Αναπτυξιακή καθυστέρηση
- Αυτισμός
- Γενετικά σύνδρομα
- Δισχιδής ράχη
- Δυσπλασία ισχίου – Nόσος των Legg – Calve – Perthes
- Εγκεφαλική παράλυση
- Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
- Κύφωση ή νόσος του Scheuermanns
- Λόρδωση
- Νεανική αρθρίτιδα
- Νευρομυική δυστροφία
- Πάρεση βραχιόνιου πλέγματος (Erb’s Palsy)
- Πλαγιοκεφαλία
- Πόνοι λόγω ανάπτυξης
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Προβλήματα βάδισης
- Πρώιμη παρέμβαση
- Ραιβοιπποποδία
- Ραιβόκρανο
- Σκολίωση
- Σπονδυλολίσθηση – Σπονδυλόλυση
- Σύνδρομο DOWN
- Σύνδρομο υπερκινητικότητας
- Υδροκέφαλος