Τι είναι η πλαγιοκεφαλία;

Πλαγιοκεφαλία είναι μια κατάσταση η οποία επηρεάζει το κρανίο των μωρών προκαλώντας μια πεπλατυσμένη εικόνα του κεφαλιού του μωρού κυρίως στο πίσω πλάγιο μέρος. Αυτό έγκειται στο ότι τα οστά του κρανίου δεν είναι πλήρης ενωμένα μεταξύ τους άρα είναι εύπλαστα (αποτυπώνονται) . Καθώς τα μωρά καταναλώνουν αρκετό χρόνο σε μια θέση (κυρίαρχα κοιμούνται ύπτια –ανάσκελα), το σχήμα της  κεφαλής σχηματίζεται από την πίεση άρα και η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι μια συνηθισμένη  περίπτωση που επηρεάζει το 50% των μωρών.

Κύρια αιτία πλαγιοκεφαλίας αποτελεί η θέση που κοιμάται / ξαπλώνει το μωρό – βρέφος. Εκτός όμως από αυτή την αιτία, πλαγιοκεφαλία μπορεί να προκαλέσουν οι πιο κάτω παράγοντες.

  • Ραιβόκρανο
  • Κρανιοσυνοστέωση

Πως βοηθά η φυσικοθεραπεία την πλαγιοκεφαλία;

Σε ήπιες περιπτώσεις το μωρό μπορεί να μην χρειαστεί καμία θεραπεία και το σχήμα της κεφαλής να τείνει προς το φυσιολογικό σχήμα του καθώς το παιδί θα αρχίσει να  γίνεται πιο ικανό να γυρίζει το κεφάλι σε διάφορες θέσεις και να το στηρίζει πιο εύκολα.  Ένα ειδικό μαξιλάρι μπορεί να βοηθήσει στην πίεση που ασκεί το κεφάλι στον ύπνο.

Μέσα από την κινητοποίηση βοηθούμε στη δραστηριοποίηση των μυών οι οποίοι επηρεάζονται από το ασύμμετρο σχήμα της κεφαλής. Πολλές φορές φαίνεται ότι το μωρό έχει αποκαταστήσει την κίνηση της κεφαλής προς κάθε κατεύθυνση ωστόσο αυτό είναι πλασματικό γιατί το μωρό προσπαθεί να εξισορροπήσει το έλλειμμα αυτό με άλλες κινήσεις στο σώμα του.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις ένα κράνος μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί στο κεφάλι για να διορθώσει την θέση και το σχήμα της κεφαλής. Παρά το γεγονός ότι η ύπτια θέση που κοιμούνται σήμερα τα παιδιά αυξάνει την πιθανότητα πλαγιοκεφαλίας εντούτοις οφείλουμε να συνεχίσουμε να τα κοιμίζουμε σε αυτή τη θέση γιατί ξέρουμε ότι μειώνεται ο κίνδυνος Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε για να μειωθεί η πιθανότητα πλαγιοκεφαλίας είναι κάθε φορά να βάζουμε το κεφάλι του παιδιού σε διαφορετική θέση.

Ποια είναι η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην πλαγιοκεφαλία;

Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης  ή αρθρικής δυσκαμψίας ή οποία κατάσταση αυτή δυσκολεύει τα μωρά να αλλάξουν θέση στο κεφάλι όταν είναι μπρούμυτα. Οι εξειδικευμένοι παιδιατρικοί φυσικοθεραπευτές  μπορούν να παρέχουν συμβουλές  σχετικά με τις  κατάλληλες  θέσεις στον ύπνο, ασκήσεις  και δραστηριότητες που μέσα από το παιχνίδι θα επιτρέψουν στους γονείς να αποκαταστήσουν το φυσιολογικό σχήμα της κεφαλής. Η πρόγνωση των παιδιών με πλαγιοκεφαλία είναι άριστη. Μεγαλώνοντας το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης του σώματος, κεφαλής.  Πολύ σπάνια, υπάρχουν μωρά με πολύ σοβαρή μορφή πλαγιοκεφαλίας που μπορεί να χρειαστούν κάποια μορφή χειρουργικής επέμβασης, που συνήθως γίνεται στην ηλικία των 12-18 μηνών.