Τι είναι πόνος στις αρθρώσεις;

Πολλά παιδιά θα βιώσουν πόνο στις αρθρώσεις σε κάποια περίοδο της παιδικής ζωής τους , ο οποίος θα σχετίζεται με  έναν αριθμό  διαφορετικών παραγόντων. Ο ι πιο συχνές αιτίες του πόνου των αρθρώσεων  περιλαμβάνουν :

  • Τραύμα ως αποτέλεσμά κάποιου οξύ τραυματισμού  π.χ. θλάση μυός
  • Ατύχημα από υπέρχρηση  όπως σε κάποιο άθλημα  ή υπερβολική δραστηριότητα  κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Πόνος ανάπτυξης .
  • Πόνος λόγω υπερκινητικότητας  ή χαλαρότητας της άρθρωσης.
  • Δευτερογενείς πόνοι λόγω κακής στάσης.

Είναι λιγότερο σύνηθες να υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ πόνου και φλεγμονώδους κατάστασης όπως η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα ή άλλη ένδειξη όπως το νεόπλασμα. Είναι λοιπόν απαραίτητο τα συμπτώματα της άρθρωσης να διερευνηθούν ειδικότερα ώστε να διαπιστωθεί η αιτία στους γονείς και το παιδί.

Πως μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει τους πόνους στις αρθρώσεις;

Η ομάδα των εξειδικευμένων παιδιατρικών φυσικοθεραπευτών μπορεί να διαπιστώσει την πιθανή αιτία ή το λόγο του πόνου σε συνεργασία με τον γιατρό. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η διάγνωση προτού αρχίσει η θεραπευτική παρέμβαση. Σε μερικές περιπτώσεις όπου η αιτία είναι μυοσκελετική , η αρχική θεραπεία θα προσπαθήσει να απευθυνθεί στην κυρίαρχη αιτία που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις όπως αδύναμος μυς ή με παρατεταμένη μυϊκή σύσπαση μυς. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να παρέχει συμβουλές στην αντιμετώπιση του πόνου, να παρέχει ένα πρόγραμμα ασκήσεων ώστε να ενδυναμωθούν οι μύες και να δώσει συμβουλές για την πρόληψη ατυχήματος. Αν η αιτία δεν  προσδιορίζεται ή φαίνεται ότι προσβάλλει πολλές αρθρώσεις (συστηματική ) τότε ο φυσικοθεραπευτής θα προτείνει να γίνει επανέλεγχος από τον γιατρό. Ο ειδικός ιατρός θα να αποκλείσει κάποιες σοβαρές ασθένειες.