Τι είναι η σκολίωση;

Σκολίωση είναι μια κατάσταση όπου οδηγεί στο σχηματισμό μιας  πλάγιας καμπύλης  στην σπονδυλική στήλη και συστροφή των σπονδύλων προς την μία ή άλλη μεριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη (τύπος σκολίωσης-ιδιοπαθής), αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες όπου κατηγοριοποιείται ως εξής:

 • Λειτουργική σκολίωση  – περιπτώσεις όπου η σπονδυλική στήλη είναι σχηματικά φυσιολογική αλλά εμφανισιακά υπάρχει μια πλάγια κλίση  άρα μια κύρτωση. Αυτή η κύρτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός μυϊκού σπασμού ή μιας ανισοσκελίας στα πόδια.
 • Νευρομυϊκή σκολίωση – μόνιμη δευτεροπαθής, στα πλαίσια πληθώρας νοσημάτων όπως η συριγγομυελία, εγκεφαλική παράλυση, αρθρογρύπωση, μυασθένεια, πολυομυελίτιδα, μεταβολικές ασθένειες, ημισπόνδυλοι, συνοστεώσεις σπονδύλων, σύνδρομο Marfan κ.λπ.

Πως γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης και πως μπορεί να διαγνωστεί;

Η διάγνωση της σκολίωσης συνήθως επιβεβαιώνεται  από ειδικό ορθοπεδικό. Η ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία η οποία χρησιμοποιείται  για να διαπιστωθεί ο βαθμός της καμπύλης, ο οποίος μετριέται σε μοίρες Cobb. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μια ασύμμετρη πτυχή χαμηλά στην πλάτη του παιδιού καλό είναι να συμβουλευτείτε παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή ή τον παιδίατρο σας, ώστε μια μυϊκή ασυμμετρία να μην έχει την κατάληξη της λειτουργικής σκολίωσης.

Γνώριμα χαρακτηριστικά για την ανίχνευση της σκολίωσης

Ώμοι: O ένας είναι πιο υψηλά από τον άλλο.
Ωμοπλάτες: Εάν η μια ξεχωρίζει από την άλλη
Χέρια: Το ένα πιο απομακρυσμένο από το άλλο από το σώμα.
Θηλές  στήθους: Εάν η μια θηλή είναι πιο πάνω από την άλλη (δεν είναι στην ιδία νοητή ευθεία).
Μασχαλιαία πτυχή: Εάν κοιτάζοντας το παιδί σας η μια μασχαλιαία πτυχή είναι πιο βαθιά από την άλλη
Οσφυϊκή πτυχή: Θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πτυχή χαμηλά στην πλάτη από την μία πλευρά  και εάν είναι πιο βαθιά σε σχέση με την άλλη.

 

Η σκολίωση είναι αρκετά συχνή πάθηση δεδομένου ότι τα ποσοστά εμφάνισής της στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (και στην Ελλάδα) κυμαίνονται από 3-5% (περίπου 1 στα 20 παιδιά εμφανιζόσουν μικρού ή μεγαλύτερου βαθμού παρέκκλιση της Σ.Σ.). Η ιδιοπαθής σκολίωση εφηβικού τύπου είναι συχνότερη στα κορίτσια, ενώ ο νηπιακός τύπος είναι συχνότερος στα αγόρια (H.Skinner, 2004) .

Πλέον οι ορθοπεδικοί ιατροί δεν αφήνουν κάποια ήπια μορφή σκολίωσης (γύρω στις 20ο Cobb) χωρίς φυσικοθεραπευτική παρέμβαση. Όμως στις  βαριές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός φυσικοθεραπείας και κηδεμόνα  ή ακόμα και χειρουργική παρέμβαση (σπονδυλοδεσία) για να διορθώσει την παραμόρφωση ειδικότερα αν η καμπύλη περιορίζει την χωρητικότητα του όγκου αέρα και την αναπνευστική του δυνατότητα.

 

The American Society Of Physical Therapists

Γνωρίζετε ότι 5 στα 10 άτομα ανάμεσα από 100  θα αναπτύξουν σκολίωση στην ζωή τους σε ηλικίες 9-14 χρονών.

Μερικές περιπτώσεις της σκολίωσης χρειάζονται θεραπεία για να μην προκύψουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Η σκολίωση δεν είναι η κακή καθημερινή στάση του σώματος και δεν προκαλείται από τον τρόπο μεταφοράς πραγμάτων ή σχολικής τσάντας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους με σκολίωση τα αίτια είναι άγνωστα.

Και τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούν να αναπτύσσουν σκολίωση, όμως τα κορίτσια μπορούν με μεγαλύτερη συχνοτητα από τα αγόρια να αναπτύξουν την μέτρια και ακραία μορφή της σκολίωσης.

Οι συχνοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για να ανιχνευθεί αυτή κατάσταση και να δεχθεί το παιδί νωρίτερα την θεραπεία.

Εάν η καμπύλη της σκολίωσης αυξηθεί τότε αρχικά προκαλείται πόνος στην πλάτη, χάνεται η ελαστικότητα των μυών, αναπτύσσει αρθρίτιδες. Αργότερα μπορεί να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα και μεγαλώνοντας και καρδιακά προβλήματα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

The scoliosis association : https://www.scoliosis-assoc.org/

The national scoliosis foundation: https://www.scoliosis.org/

Scoliosis research society: https://www.srs.org/

Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;

Η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση  είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην θεραπεία της σκολίωσης. Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής  μπορεί α βοηθήσει  με τα ακόλουθα:

 • Να εκτιμήσει και να θεραπεύσει τις μυϊκές ανισορροπίες   με τις κατάλληλες ειδικές ασκήσεις.
 • Να ενδυναμωθούν οι αδύναμες περιοχές και να χαλαρώσουν οι τεταμένοι μύες.
 • Συμβουλές για θέματα στάσης (στην καρέκλα του σχολείου, όρθιας θέσης γενικότερα, καθιστή θέση στο σπίτι).
 • Κατάλληλες θέσεις  στο παιχνίδι  και στην καθημερινή ζωή όπου το παιδί θα πρέπει να έχει ποικιλία αλλά και σωστή συμμετρία.
 • Αναπνευστικές ασκήσεις   για τον καλύτερο αερισμό των πνευμόνων.
 • Αναπνευστικές ασκήσεις για την αύξηση του πνευμονικού χώρου  στην μια πλευρά, για την επίτευξη της συμμετρίας των πνευμόνων.
 • Ειδικό πρόγραμμα με ασκήσεις με συνεχής ανατροφοδότηση μέσα από καθρέπτες και ταυτόχρονο σωστό αερισμό των πνευμόνων (μέθοδος Schroth).
 • Ασκησιολόγιο για το σπίτι ώστε να διατηρηθεί η  κατάσταση της σκολίωσης σταθερή.
 • Συμβουλές στους γονείς για το χειρισμό και την φροντίδα των παιδιών με σκολίωση.