Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό που έχει καθορισθεί η 2η ημέρα του Απριλίου, η ομάδα μας παιδιατρικών φυσιοθεραπευτών, επισημαίνει την αξία της έγκαιρης ανίχνευσης και πρώιμης παρέμβασης.

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας ευρέος φάσματος. Για αυτό και χρησιμοποιείται ο όρος «διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού».

Βασικά συμπτώματα: δυσκολία στον συντονισμό κινήσεων, την κοινωνικότητα, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία παιδιάτρων αναφέρει ότι σε 1 στα 88 παιδιά μπαίνει η διάγνωση «φάσμα αυτισμού».

Το «σλόγκαν» είναι:

Μην περιμένετε ….. μην αφήνετε τον χρόνο να κυλάει.

Αναγνωρίστε τα σημάδια έγκαιρα.

Τα πρώιμα σημάδια παρουσιάζονται και στην κίνηση του παιδιού πριν τους 16 μήνες.

Η αδυναμία του παιδιού να κατακτά έγκαιρα και ποιοτικά τα ορόσημα της φυσιολογικής ανάπτυξης π.χ. παραμονή του παιδιού στην μπρούμυτα θέση αρχικά, καθιστή θέση, μπουσούλημα κτλ αποτελεί ένα στοιχείο ένδειξης ότι κάτι συμβαίνει.

Τα ορόσημα – στάδια της φυσιολογικής κινητικής ανάπτυξης είναι συγκεκριμένα χρονικά για όλα τα παιδιά.

Για κάθε παιδί που καθυστερεί να κατακτήσει ποσοτικά και ποιοτικά αυτά τα στάδια πρέπει να αναρωτηθούμε το γιατί.

Τις περισσότερες φορές το παιδί δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα αναπτυξιακό πρόβλημα από μόνο του μεγαλώνοντας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε «Δεν υπάρχει τεμπέλικο παιδί».

Οι αναπτυξιακές αποκλίσεις αποτελούν μικρά σημάδια που πολύ εύκολα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και να μην τα εντοπίσουμε.

Όταν ένα παιδί καθυστερεί στα κινητικά στάδια του 1ου χρόνου μακροπρόθεσμα επηρεάζονται οι κινητικές δεξιότητες του όπως τρέξιμο, πήδημα, ποδήλατο.

Οι κινητικές δεξιότητες ενσωματώνονται σε ότι κάνουμε.

Είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών.

Όλοι έχουμε υπόψιν μας κάποιο παιδί που δεν τα καταφέρνει καλά με το σώμα του και παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά.

Υπάρχουν γονείς που αναρωτιούνται: Γιατί το παιδί μου είναι λίγο αδέξιο; Γιατί δεν μπορεί να παίξει στην παιδική χαρά όπως τα άλλα παιδάκια;

Οι ανησυχίες των γονιών είναι γενικά αξιόπιστες. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην ανίχνευση κατά 70% ~ 80% των παιδιών με αναπτυξιακή ανωριμότητα.

Ορισμένοι γονείς περιγράφουν ένα παιδί που διέφερε αρχικά από την στιγμή της γέννησης του ενώ  άλλοι ένα παιδί που εξελισσόταν κανονικά και μετά έχασε αυτές τις δεξιότητες.

Γι’ αυτό μην περιμένετε. Αναζητήστε να δείτε τί είναι αυτό που συμβαίνει. Οι παιδιατρικοί φυσιοθεραπευτές με την γνώση της τυπικής και άτυπης ανάπτυξης μπορούν να ανιχνεύσουν αν υπάρχει ζήτημα με την αδρή κινητικότητα. Μπορούν να κάνουν ερμηνευτική εκτίμηση μέσα από τις αναφορές των γονιών και μέσα από την παρατήρηση των παιδιών. Μπορούν να εφαρμόσουν αναπτυξιακά τεστ. Αυτά είναι τα εργαλεία αξιολόγησης της κινητικότητας του μωρού – παιδιού. Η εφαρμογή τους είναι σημαντική όταν ένα μωρό είναι 9 μηνών – 18 μηνών – 30 μηνών. Κυρίως στα παιδιά υψηλού κινδύνου, όπως πρόωρα, χαμηλού βάρους κι άλλα.

Αν ανησυχείτε για το παιδί σας,  επειδή δεν έχει κατακτήσει έγκαιρα τα ορόσημα, όπως αναφέρει η φυσιολογική ανάπτυξη, επισκεφτείτε μας για να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις.