Θέση Α
Σε αυτή την σχέση το μωρό και κυρίως το νεογέννητο συνεχίζει να νιώθει τους καρδιακούς χτύπους της μαμάς / μπαμπά κάτι που γνώριζε από την ενδομήτρια ζωή.
Η αγκαλιά είναι κυρίαρχο κομμάτι της καθημερινότητας των γονέων και του μωρού. Είναι μια συνθήκη σύνδεσης και των δυο αλλά και οργάνωσης /ρύθμισης του μωρού αισθητηριακά.
Πολλά μωρά μπορεί να περνούν αρκετό χρονικό διάστημα στην αγκαλιά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ανάπτυξή τους.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες προτάσεις χωρίς να υπάρχουν δεδομένες συνταγές καθώς το κράτημα ενός μωρού εξαρτάται από την ηλικία του, από το περιγεννητικό του ιστορικό και από την νευροαναπτυξιακή του ωρίμανση.
Σε αυτή την σχέση το μωρό και κυρίως το νεογέννητο συνεχίζει να νιώθει τους καρδιακούς χτύπους της μαμάς / μπαμπά κάτι που γνώριζε από την ενδομήτρια ζωή.
Έτσι του παρέχεται ασφάλεια νιώθει την θερμοκρασία του σώματος του ενήλικα, την ανάσα του, και η επαφή σώμα με σώμα, το κάνει να μην είναι ανήσυχο.
Πολλές φορές όμως όταν το νεογέννητο δεν έχει τον απαιτούμενο έλεγχο της κεφαλής και το κεφαλάκι του πέφτει και σπρώχνει προς τα πίσω η θέση αυτή αντενδείκνυται.
Όταν το μωράκι πιέζει τα ποδαράκια του και προσπαθεί να σκαρφαλώσει στο σώμα της μαμάς / μπαμπά μπορεί αυτό να επηρεάσει τα πέλματά του όταν επαναλαμβάνεται με ένταση.
Είναι σημαντικό να κρατάμε σωστά τα μωράκια μας γιατί ας μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη μετάβαση από την ενδομήτρια ζωή στο εξωτερικό περιβάλλον.
Όταν το μωρό κοιτάει μπροστά και υποστηρίζεται η πλάτη του και το κεφαλάκι του από το σώμα σας. Πρέπει να τονίσουμε ότι στην βρεφική ηλικία η υποστήριξη του μωρού στο κεφάλι θα πρέπει να είναι πλήρης.
Η κλίση της αγκαλιάς θα πρέπει να γίνεται κατά την βρεφική ηλικία μιμούμενη την ενδομήτρια ζωή, έτσι θα πρέπει το μωρό να το οδηγούμε με την αγκαλιά μας σε μια κάμψη δηλαδή να είναι μαζεμένα τα χεράκια και ποδαράκια και το κεφαλάκι σε μικρή κάμψη.
Αρχικά η κλίση της αγκαλιάς θα είναι σχεδόν πλάγια και μεγαλώνοντας φτάνει στην καθετότητα καθώς δεν υπάρχει καλός έλεγχος κεφαλής.
Τα χέρια σας θα ήταν καλό το ένα να κρατάει και να υποστηρίζει τα χεράκια περνώντας το κάτω από την μασχάλη και κρατώντας το ένα για παράδειγμα το δεξί.
Το άλλο κάτω από τα πόδια και υποστηρίζοντας την λεκάνη και κρατώντας το αντίθετο πόδι από τα χέρια.
Σε αυτήν την θέση μπορούμε να κρατήσουμε τα μωράκια μας να ρευτούν, είτε για να αρχίσουν να εξοικειώνονται με την μπρούμητα θέση.
Είναι σημαντικό αρχικά να ελέγχουμε την αντίδρασή τους και γενικά την έκφραση του προσώπου τους, με την βοήθεια ενός καθρέφτη.