Η σωστή καθιστή θέση είναι ένα εφόδιο που συμβάλλει σημαντικά στην καλή σωματική μας υγεία!

Όμως, πόσο σωστή είναι αυτή η θέση στην οποία μπαίνουν τα παιδιά μας (προσχολικής και σχολικής ηλικίας) καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας;

Η διαμόρφωση των κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης αλλά και τα σχετιζόμενα αντανακλαστικά ξεκινούν από την αρχή της κινητικής ανάπτυξης.

Η εκμάθηση και η προετοιμασία της καθιστής θέσης ξεκινά από τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης, όταν αρχίζει το μωράκι μας να μπαίνει στην μπρούμυτα θέση και προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του από την στηρικτική  επιφάνεια.

Στην συνέχεια εξελίσσεται  κατακτώντας  όλα τα κινητικά ορόσημα   (ρολάρισμα, σύρσιμο με την κοιλιά, , όρθια στάση κλπ)χωρίς να προσπεράσει κανένα, όπως αυτό το σημαντικό στάδιο του μπουσουλήματος.

Ακολουθεί η προσχολική ηλικία που βλέπουμε τους μικρούς μας φίλους να περνούν αρκετή ώρα παίζοντας στο πάτωμα. Εδώ χρειάζεται προσοχή, αφού ένα παιδί που δεν έχει καλό έλεγχο στην καθιστή θέση, είναι εύκολο να περάσει και να παραμείνει σε θέσεις ακραίες, όπως η W.

Είναι πλέον γνωστό πως ένα παιδί που θα παραλείψει τις παραπάνω διαδικασίες αυξάνει τις πιθανότητες των παθήσεων στην σπονδυλική στήλη.

Αυτήν την περίοδο προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Γνωρίζεται όμως πως το 1/3 των παιδιών σχολικής ηλικίας θα εμφανίσει πρώιμη οσφυαλγία (nsw BRANCH OF THE CHIROPRACTORS ASSOTIATION OF AUSTRALIA).

Αυτό συμβαίνει αφού την επακόλουθη περίοδο θα δούμε τα παιδιά να περνούν αρκετή ώρα καθιστά στο γραφείο με το tamplet ή βλέποντας τηλεόραση. Αυτή η συνθήκη μακροχρόνια οδηγεί στην κακή στάση του σώματος και έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λανθασμένες πιέσεις στην σπονδυλική στήλη των παιδιών. Όλη αυτή η παραπάνω κατάσταση μπορεί να αποτελέσει αιτία για την εμφάνιση μακροχρόνιας οσφυαλγίας, πονοκεφάλων και κόπωσης.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO), τόσο κατά την προεφηβεία αλλά και μετά (15- 19 ετών), η πρόωρη παιδική οσφυαλγία μπορεί να κάνει την εμφάνιση της ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής, αφού τόσο εμείς όσο και τα παιδιά περνάμε ώρες βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας ή χαζεύοντας στο τάμπλετ – κινητό ή ακόμη και στο διάβασμα. Είναι καιρός να διορθώσουμε την στάση μας και να βελτιώσουμε την καθιστή μας θέση.

 

Καλή Καθιστή Θέση = Καλύτερη Σωματική Υγεία!