Πολλά μωρά εμφανίζουν ένα βαθμό πλατυποδίας, ο οποίος είναι φυσιολογικός όταν αρχίζουν να περπατούν και να στέκονται. Περίπου 3% με 13% των παιδιών έχουν πλατυποδία. Άλλα παιδιά πάλι δεν μπορούν να διορθώσουν αυτή την απόκλιση και αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς μεγαλώνουν.

Τα παιδιά με πλατυποδία ή χαμηλή ποδική καμάρα δεν θα μπορέσουν να συμβαδίσουν με τα άλλα παιδιά λόγω της επιπρόσθετης καταπόνησης στα πέλματα και στα κάτω άκρα γενικά. Αν διαπιστώνετε ότι το παιδί σας έχει πλατυποδία και το δυσκολεύουν δραστηριότητες όπως το τρέξιμο μην επαναπαυθείτε ότι θα το ξεπεράσει μεγαλώνοντας. Τα περισσότερα δεν το ξεπερνούν! Ένας παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής, μπορεί να σας συμβουλέψει για τους πάτους έσω υποδήματος, που ενδεχόμενα βοηθήσουν την λειτουργικότητα του παιδιού. Να θυμάστε ότι αρκετά προβλήματα πλατυποδίας μπορούν με τα παραπάνω να ξεπεραστούν. Διευκολύνοντας τα πελματάκια τους με τη χρήση διορθωτικών πάτων μπορεί να βοηθήσετε τη λειτουργικότητα του παιδιού σας.

Ένας διορθωτικός πάτος έσω υποδήματος μπορεί να βοηθήσει;

Πολλές αποκλίσεις και προβλήματα βάδισης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη χρήση διορθωτικών πάτων έσω υποδήματος. Σκεφτείτε τους διορθωτικούς πάτους σαν ένα ζευγάρι γυαλιά για τα πόδια σας. Οι πάτοι έσω υποδήματος δεν διορθώνουν την απόκλιση του πέλματος, ωστόσο κάνουν κάτι πολύ σημαντικό, διορθώνουν την κακή ευθυγράμμιση που υπάρχει στα κάτω άκρα ενός παιδιού με πλατυποδία, επιτρέπουν καλύτερη λειτουργία μεταξύ ισχίου – γόνατος και ποδοκνημικής.

Η απουσία ποδικής καμάρας στο ποδαράκι του παιδιού σας, μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην κίνησή του, μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να παραπονεθεί για πόνους στα πέλματα ή ακόμη και τα ισχία, τα γόνατα ή την ποδοκνημική άρθρωση, ενώ μπορεί ακόμη να επηρεαστεί το παιχνίδι του, η κοινωνικότητά του, η συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες.

Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πλατυποδία

  • Βράχυνση του αχίλλειου τένοντα. Δυσκολεύει το παιδί να βαδίσει με πρόσκρουση φτέρνας.
  • Υπερελαστικός αχίλλειος τένοντας. Επιτρέπει κινήσεις μεγάλου εύρους στην ποδοκνημική άρθρωση, οι οποίες μπορεί να είναι υπεύθυνες για συχνούς τραυματισμούς της άρθρωσης αυτής.
  • Αδυναμία των μυών των κάτω άκρων.
  • Η συχνή χρήση της θέσης W.
  • Γενικευμένη υποτονία του σώματος του παιδιού.
  • Χαλαρές – υπερελαστικές αρθρώσεις.
  • Αυξημένο σωματικό βάρος. Υπέρβαρα παιδιά, έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν πλατυποδία.

Επιπτώσεις της πλατυποδίας

  • Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε 377 παιδιά προσχολικής ηλικίας, δύο έως έξι ετών, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με πλατυποδία έχουν κακή στάση σώματος και  περπατούν αργά σε σύγκριση με παιδιά που δεν έχουν πλατυποδία.
  • Στα παιδιά με πλατυποδία συχνά δημιουργείται υπερέκταση ή έντονη κάμψη των γονάτων, ως αντιστάθμιση της κακής ευθυγράμμισης του πέλματος. Η υπερέκταση στις αρθρώσεις των γονάτων δημιουργεί μια αδυναμία αυτοπροστασίας. Στο γόνατο που δέχεται το μεγαλύτερο βάρος του σώματος, όταν υπερεκτείνεται συμπιέζεται ο χόνδρος στην εύθραυστη εξωτερική επιφάνειά του και όχι στο κέντρο που είναι παχύτερη και ισχυρότερη.

Τα παιδιά με όχι καλό πέλμα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις των γονάτων και είναι οι μελλοντικοί πάσχοντες από παθήσεις ή τραυματισμούς στα γόνατα ή πόνους στην πλάτη.

Πόνος στα πόδια

Ο πόνος στα κάτω άκρα των παιδιών δεν είναι ποτέ φυσιολογικός. Τα οστά των παιδιών είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να κινούνται και να αναπτύσσονται κάνοντας το πόδι του παιδιού και μεταγενέστερα του ενήλικα προσαρμόσιμο στις διάφορες συνθήκες. Όταν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στα κάτω άκρα, κάτι συμβαίνει και θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Πολλά από τα μοδάτα παπούτσια δεν είναι κατάλληλα για να βοηθήσουν την σταθεροποίηση και υποστήριξη του πέλματος του παιδιού. Έτσι δημιουργείται πόνος μετά την βάδιση, την όρθια στάση ή το τρέξιμο. Επιπρόσθετα με τον πόνο, η μη καλή υποστήριξη της ποδικής καμάρας, μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή στάση και όχι καλή ισορροπία στο σώμα του παιδιού.

Είναι σημαντικό να αφήνετε ένα παιδί ξυπόλυτο για να βελτιώσει την ισορροπία του.