Η εκμάθηση ποδηλάτου είναι μια σημαντική διαδικασία στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Ως παιδιατρικοί φυσικοθεραπευτές δεχόμαστε συχνά το ερώτημα πώς να ενθαρρύνω ένα παιδί να κάνει ποδήλατο ανεξάρτητο και με ασφάλεια. Για κάποια παιδιά δεν είναι τόσο απλό να μάθουν να κάνουν ποδήλατο.

Τι κερδίζει το παιδί κάνοντας ποδήλατο;

Αρχικά ας μιλήσουμε για τα οφέλη του ποδηλάτου ως αναπτυξιακό στάδιο. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε καλύτερη δραστηριότητα που να είναι τόσο διασκεδαστική και ψυχαγωγική αλλά ταυτόχρονα τόσο καλή για την ενίσχυση των μυών των ποδιών.

Με το ποδήλατο τα παιδιά εξασκούν ιδιαίτερα τον αμφίπλευρο συντονισμό, καθώς μαθαίνουν να δουλεύουν και τα δύο πόδια ταυτόχρονα και εναλλασσόμενα. Αυτό βοηθά και σε μια πιο συντονισμένη και αρμονική βαδιση.

Επιπλέον, τα παιδιά εξασκούν τέλεια την ισορροπία τους καθώς σηκώνουν τα πόδια από το έδαφος στα πηδάλια πριν αρχίσουν να κινούνται. Κρατώντας το τιμόνι ενισχύουν την ιδιοδεκτική πληροφόρηση και την ενδυνάμωση του κορμού.

Με την παιδική παχυσαρκία σε έξαρση, το να επικεντρωθούμε σε δραστηριότητες όπως η ποδηλασία είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και διασκεδάζουν με τους φίλους τους και διατηρούνται υγιή.

Τώρα που μάθαμε γιατί το ποδήλατο είναι τόσο σημαντικό για την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ανάπτυξη του παιδιού, ας επικεντρωθούμε στο πώς!

Πώς ξεκινάμε να μαθαίνουμε στο παιδί ποδήλατο;

Ξεκινώντας από ένα τρίκυκλο ποδήλατο προετοιμάζουμε το παιδί ώστε να μεταβεί ευκολότερα στο κλασσικό ποδήλατο.

Τα παιδιά τυπικά, μαθαίνουν να κάνουν ποδήλατο μεταξύ 3-6 ετών. Πριν από το δίκυκλο, τα μικρά παιδιά συνήθως μαθαίνουν τρίκυκλο και εξοικειώνονται με κινήσεις συντονισμού στα πόδια, ταχύτητας της κίνησης, αντίληψης του χώρου και προσανατολισμού. Αποκτούν σχεδόν την δύναμη που απαιτείται για να κινηθούν πάνω σε ένα ποδήλατο.

Ωστόσο, όταν ένα παιδί ανεβαίνει για πρώτη φορά πάνω σε ένα ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, αρχικά μένει «άναυδο». Αναρωτιέται: Γιατί δεν είναι τόσο εύκολο όπως το τρίκυκλο; Γιατί δεν κινείται εύκολα; Η απάντηση είναι η εξής: πάνω στο τρίκυκλο, το παιδί σπρώχνει τα πετάλια πρόσθια και κάτω, ωστόσο, ενώ στο ποδήλατο, τα πετάλια κινούνται μόνο αν χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερη δύναμη με κατεύθυνση προς τα κάτω, γεγονός που απαιτεί να έχει το παιδί μεγαλύτερη δύναμη και εμπειρία.

Επιπλέον, το ποδήλατο απαιτεί καλύτερη ισορροπία και σωματογνωσία διότι είναι ψηλότερα από το έδαφος (συγκριτικά με ένα τρίκυκλο). Το παιδί μπορεί να φοβηθεί την πρώτη φορά που θα ανέβει σε ένα ποδήλατο.

Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει μεγάλη δυσκολία στην εκμάθηση, είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε πιθανές δυσκολίες και πώς να τις ξεπεράσει.